به گزارش راهبرد معاصر؛ در اولین روز سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر، فیلم «معکوس» به کارگردانی پولاد کیمیایی در بخش نگاه نو ، «سال دوم دانشکده من» به کارگردانی رسول صدرعاملی و «غلامرضا تختی» به کارگردانی بهرام توکلی در بخش سودای سیمرغ به نمایش درآمد.
حاشیههای روز اول
اولین سانس فوقالعاده فیلمهای جشنواره در پردیس کورش، به «شبی که ماه کامل شد» تعلق گرفت. این سانس فوقالعاده در ساعت 21:00 و به دلیل استقبال فراوان و اتمام بلیتهای گیشه صورت گرفته است. اولین اکران مردمی این فیلم نیز با حضور الناز شاکردوست، فرشته صدرعرفایی، هوتن شکیبا و.. برگزار میشود.
آخرین سانس نمایش در پردیس سینمایی ملت، سینمای اهالی رسانه به نمایش فیلم سینمایی «غلامرضا تختی» اختصاص پیدا کرد.
به دلیل تغییراتی در برنامه پردیس سینمایی ملت «معکوس» ساخته پولاد کیمیایی در سانس ساعت 15.30 به جای «غلامرضا تختی» روی پرده رفت.
سیاوش حقیقی تهیهکننده فیلم سینمایی «خون خدا» که در بخش سودای سیمرغ سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت، عنوان کرد: به دلیل بیقانونیها و بیبرنامگیهای این جشنواره، از ادامه رقابت صرف نظر کردیم. فلذا فیلم سینمایی «خون خدا» به کارگردانی مرتضی علی عباسمیرزایی در اعتراض به بیبرنامگیهای روز نخست از ادامه حضور در جشنواره سیوهفتم فیلم فجر انصراف داد.
مراسم معرفی و نمایش دو فیلم سینمایی درخونگاه به کارگردانی سیاوش اسعدی و مردی بدون سایه به کارگردانی علیرضا رئیسیان شامگاه چهارشنبه 10 بهمن در پردیس سینمایی چارسو سینمای ویژه هنرمندان برگزار شد. پیش از نمایش فیلم مردی بدون سایه، فیلم سینمایی درخونگاه به کارگردانی سیاوش اسعدی به نمایش درآمد و قرار بود مراسم معرفی این فیلم نیز برگزار شود که سازندگان فیلم بدلیل مشکلاتی که برای یکی از عوامل بوجود آمده بود نتوانستد در این مراسم شرکت کنند.
مهدی شامحمدی تهیهکننده مستند «خانهای برای تو» از برخورد نامناسب مسئولان جشنواره فیلم فجر با مستندها انتقاد کرد نشست رسانهای مستند «خانهای برای تو» به کارگردانی مهدی بخشی مقدم در پردیس سینمایی ملت؛ سینمای رسانهها در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر برگزار شد. در ابتدای این نشست که با حضور کمرنگ اهالی رسانه همراه بود، مهدی شامحمدی تهیهکننده این مستند عنوان کرد: من قبلا هم به بیتدبیریای که در جشنواره فیلم فجر رخ میدهد، اعتراض کردهام و جا دارد اینجا هم بگویم که درباره مستند در این جشنواره روند مناسبی طی نشده است.
سینماهای مردمی
فیلم سینمایی «آشفتهگی» به کارگردانی فریدون جیرانی در نخستین روز سی و هفتمین جشنواره ملی فیلم فجر در پردیس سینمایی آزادی برای علاقهمندان به تماشا گذاشته شد.
در پردیس سینمایی کورش فیلم سینمایی «شبی که ماه کامل شد» به کارگردانی نرگس آبیار با حضور این کارگردان و الناز شاکردوست و هوتن شکیبا بازیگران اصلی آن به نمایش درآمد و این هنرمندان نیز در کنار مردم این فیلم را دیدند.
دیگر اکران مردمی پردیس سینمایی کورش به فیلم «قسم» ساخته محسن تنابنده اختصاص داشت که این هنرمند به همراه مهناز افشار و سعید آقاخانی دو بازیگر اصلی فیلم به دیدار با علاقهمندان و تماشاگران پرداخته و فیلم را از نزدیک با آنها دیدند.
مسئلهای که در روز اول جشنواره در پردیسهای مردمی بسیار مورد توجه قرار گرفت، نمایش ندادن فیلم سینمایی «متری شش و نیم» به کارگردانی سعید روستایی در چند سینما بود، اتفاقی که به نظر میرسد علت آن به خارج از خانواده سینما باز میگردد زیرا که روابط عمومی جشنواره فیلم فجر اعلام کرد که این فیلم هیچ مشکلی برای نمایش نداشته است و باید دید در نهایت سرنوشت دومین ساخته سینمایی روستایی چه خواهد شد.
نشست خبری فیلم تختی که با حضور پررنگ عوامل آن برگزار شد با حضور بهرام توکلی کارگردان، سعید ملکان تهیه کننده، ستاره پسیانی، ماهور الوند، بهنوش طباطبایی، حمیدرضا آذرنگ بازیگران، امیرحسین قاسمی صداگذار، رشید دانشمند صدابردار، میثم مولایی تدوین گر، امیر ملک پور طراح لباس، پیمان مقدم طراح صحنه ،محمدرضا منصوریمجری طرح و با اجرای فرزاد حسنی- مجری در آخرین سانس اولین روز سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر با حضور اهالی رسانه برگزار شد.
یکی از حاشیههای این فیلم در همان آغاز ساخت، جدا شدن امیر جدیدی پس از ماهها تمرین و آمادهسازی از پروژه بود. او که قرار بود نقش تختی را بازی کند، در رونمایی این فیلم در کنار دیگر عوامل حضور داشت و به همین بهانه تهیه کننده فیلم گفت: امیر جدیدی گریم سنگینی باید در فیلم میداشت به همراه وزنهای متعدد و زیاد که در نهایت با هماهنگی به این تصمیم رسیدیم تا بازیگر دیگری در فیلم باشد و الان هم او با من بود و فیلم را تماشا کرد. رفتار جدیدی الگویی از تختی بود و خوب است این رفتارها یه جای شایعهسازی الگو شود.
چند ویژگی خاص این فیلم که از کودکی تا زمان مرگ غلامرضا تختی را به تصویر میکشد، فیلمبرداری سیاه و سفید، دوبله شدن صدای بازیگر اصلی، استفاده از یک صدا در نقش راوی و نمایش یک سری تصویر واقعی است که فیلم را در بخشهایی به مستند هم شبیه میکرد و حتی برخی از تماشاگران در سالن رسانهها معتقدند بودند این فیلم فقط همان اطلاعاتی را که بیشتر مردم درباره تختی میدانند نشان داد و میتوانست قالبی مستند داشته باشد.
فیلم تختی ساخته بهرام توکلی که به گفته خودش بیشتر تصویر ایده ذهنی سعید ملکان است، در بعضی بخشها تاکید دارد که اطلاعات دقیقی از زندگی شخصی تختی چندان وجود ندارد و او خیلی تمایل نداشته به این بخش از زندگیاش پرداخته شود با این حال از آنجا که در فیلم هم چند بار به «راز مرگ تختی» اشاره میشود، فیلم با خودکشی او به پایان میرسد.
سال دوم دانشکده من؛ خلق موقعیتهای جذاب دراماتیک
فیلم تازه رسول صدرعاملی اگر چه در سالن رسانهها با واکنشها و حس و حال متفاوتی همراه بود و برخی آن را قصهای از خیانت و دروغگویی در میان نسل جوان امروز دانستند اما کارگردانش تاکید کرد که ایده این فیلم پرداختن به غریزه بوده و قصد داشته به سینمایی انسانی برسد.
نشست خبری فیلم سینمایی سال دوم دانشکده من با حضور رسول صدر عاملی کارگردان، مسعود ردایی تهیهکننده، علی مصفا، پدرام شریفی، فرشته ارسطویی، نیلوفر خوش خلق، سها نیاستی بازیگران، کریستف رضاعی آهنگساز چهارشنبه شب ۱۰ بهمن ماه در محل پردیس سینمایی ملت برگزار شد.
در این فیلم قصهای از چند دانشجوی دختر روایت شد که درگیر ماجرایی میشوند و یکی از این دانشجویان در معرض شرایطی قرار میگیرد که میان احساس و وجدانش باید انتخاب کند.
صدرعاملی که در این فیلم از بازیگران حرفهای و غیر حرفهای استفاده کرده و دانشجویان «سال دوم دانشکده» را از میان ۹۰۰ نفر انتخاب کرده بود، از بازیگران حرفهای خود مثل علی مصفا، شقایق فراهانی و نیلوفر خوشخلق قدردانی کرد که با توجه به پیچیده نبودن نقشهایشان برای بازی در فیلم از خودگذشتگی کردند.
صدرعاملی که پس از ۹ سال در سینما فیلم ساخته، گفت: من به دنبال این بودم که به سینمای انسانی برسم و تجربه سه گانه زائر برای رسیدن به این سینما کمککننده بود. من از خیانت حرف نزدم، از عشق و وفاداری حرف زدم. لحن اصلی فیلم پرداختن به غریزه است و این که کسی در معرض خیانت، گناه و انواع لذتها قرار گرفته و به سلامت از آن عبور کرده است.
معکوس؛ کپی دست دومی از آثار مسعود کیمیایی
کارگردان فیلم سینمایی «معکوس» در نشست خبری این فیلم در اعتراض به جا به جا شدن زمان اکران اثرش در اولین روز جشنواره گفت: چطور فیلمی که دیده و تکمیل نشده برای حضور در جشنواره انتخاب شد؟ بر چه اساسی فیلمها را انتخاب کردهاید؟ این کار بسیار توهینآمیز بود و بازیگران نتوانستند فیلمی را که در آن بازی کردهاند، ببینند.
پولاد کیمیایی در ابتدای نشست با اشاره به اینکه دو سال بود که در جشنواره حضور نداشت، گفت که این فیلم دشواریهای تکنیکی زیادی در زمان ساختش داشت و یک بار هم پروسه ساختش متوقف شد.
با توجه به اینکه به تازگی سرمایهگذار فیلمهای سینمایی مورد سوال هستند، پولاد کیمیایی درباره سرمایهگذار این فیلم تصریح کرد: ما این فیلم را با پول تمیز و کار خودمان ساختیم و سفارشی نبوده. ما نیت پاک و درستی داریم و پول سالمی برای فیلم آورده شده است و آقای خوشنام تاجر و با چین در ارتباط اند.
او در بخش دیگری از این نشست به جا به جا شدن زمان اکران فیلمش انتقاد کرد و گفت: چطور فیلمی که دیده نشده و تکمیل نشده برای حضور در جشنواره انتخاب شده؟ به من گفتند ۲۰ دی ماه باید فیلم را تحویل دهی. ما واقعاً مظلوم هستیم. ما میدانیم پولهای ساخت این فیلمها از کجا میآید. ما تا کنون نجابت به خرج دادهایم. اما این کار بسیار توهینآمیز بود. بازیگران هنوز این فیلم را ندیدهاند. بر چه اساس فیلمها را انتخاب کردهاید؟ بر چه اساس فیلم تختی دیده شده؟ چون آقای ملکان آن را ساخته است؟
آرای مردمی در روز نخست
شمارش آرای مردمی در سی و هفتمین دوره جشنواره ملی فیلم فجر در نخستین روز و با حضور مخاطبان در سالنهای سینما آغاز شد. امسال نیز همانند سال گذشته علی آشتیانیپور مدیریت ستاد آرای مردمی را برعهده دارد. او در گفتوگویی اعلام کرد که امسال استقبال تماشاگران خوب بوده است و نسبت به سال گذشته، آرای مردمی در روز نخست سیر صعودی داشته است.
او همچنین درباره زمان اعلام نتایج تاکید کرد: «نتایج آرای مردمی در حال حاضر در حال ثبت است و ۱۱ بهمن منتشر خواهد شد. نکته قابل توجه این است که حتی خود مردم و مخاطبان هم پیگیر رای دادن به فیلمی هستند که میبینند.»